Can the network do without me?

Photo_QR-Performatik

A CREW_Lab installation of Eric Joris, Kurt Vanhoutte, Jim Bollansée, Brecht Debackere, Nele Wynants, Tom Cuypers, Rosanne van Klaveren and the students of Media & Design Academie Genk

13, 14, 18, 20 & 21/02/2009 – 19:30>23:00
15/02/2009 – 16:00>20:00 – KAAISTUDIO’S, Brussel

More information : http://www.kaaitheater.be

In deze experimentele set-up wordt de QR-code (Quick Response Code) ingezet als bemiddelaar tussen een fysieke en een virtuele netwerkomgeving. Middels een gsm-applicatie wordt de code gecapteerd en omgezet naar een beeld, een tekstboodschap of webpagina. Aldus koppelt het de gebruiker door naar een wereld die zich achter de code bevindt, de parallelle wereld van het netwerk. De bezoeker van de installatie leent in ruil voor diens identiteitskaart  een mobiele telefoon met camera die hem in staat stelt de code te ontcijferen. De QR-code biedt aldus een gefragmenteerde toegang tot het beeld achter de code. Het vormen kijkgaten naar een evenwijdig moment in tijd en ruimte.

In deze eerste fase van Can the network do without me? onderzoekt CREW_lab de relatieve verhouding tussen een materiële en een virtuele werkelijkheid/identiteit. Sociale netwerksites zoals Facebook, Hyves of LinkedIn organiseren op een virtueel niveau het sociaal verkeer van een gemeenschap. Deze internetomgevingen blijken plaatsen van ontmoeting en uitwisseling, waar sociale omgangsvormen zich lijken te dematerialiseren. Maar wanneer krijgt een virtuele ontmoeting een reëel karakter? En hoe virtueel zijn onze contacten in een tastbare wereld?

In samenwerking met Rosanne van Klaveren en de studenten van Media & Design Academie Genk zal in deze eerste fase de set-up van deze theatrale omgeving verkend en opgezet worden. De studenten onderzoeken hoe ze middels een aangemaakte avatar een interactief facebookverhaal kunnen opzetten. Aan de basis ligt hier de vraag naar de mogelijkheidsvoorwaarden tot het organiseren van zo’n sociale ruimte. In hoeverre is het mogelijk een sociale netwerkruimte op een theatrale wijze te organiseren?

Elke kubus is de gecodeerde materialisatie van een lid van een facebookcommunity. De QR-code trekt de bezoeker als het ware een sociale ruimte binnen. De metafoor van de community verbeeldt het wezenskenmerk van het netwerk: de wil tot verbinding met een gemeenschap, de behoefte ergens deel van uit te maken. Als een omgeving met eigen regels en wetmatigheden staat de orde relatief los van de wereld erbuiten. Het is een wereld die inclusief en exclusief is tegelijkertijd, een virtuele gemeenschap die tegelijk hyperreëel is. Me of de aangemaakte avatar bestaat slechts in relatie tot het netwerk. But can the network do without me?


About this entry